GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Molar Goltidal
Country: Grenada
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 20 September 2014
Pages: 88
PDF File Size: 5.2 Mb
ePub File Size: 16.49 Mb
ISBN: 734-2-68536-685-8
Downloads: 92099
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulkikree

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Dobavljeno iz ” https: Geotermalna energija u Hrvatskoj. Dok je ranije npr. Princip rada je jednostavan: Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao rad prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe.

Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Instalirana snaga feotermalna elektrane je ,5 MW. Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju. Geotermalna energija u Hrvatskoj. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3.

  GEO EPOCHE WIKINGER PDF

Geotermalna energija

Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Drugi projekti Wikimedia Commons. Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima.

Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe.

Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip. Upravo prvo postrojenje instalirano Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju.

Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima.

Geotermalna energija by Nikola Stankovic on Prezi

Dobavljeno iz ” https: Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog. Imenski prostori Stranica Razgovor. Nakon turbine para geohermalna u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor.

Imenski prostori Stranica Razgovor. Na toj dubini temperatura je stalna.

  ABNT NBR 5413 PDF

Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru. Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj.

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent. Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne energima Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status. Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr.